Combatting Bias

Looptijd: september 2024 - september 2025
Subsidieverstrekker: NWO (via de TDCC-SSH)
Subsidieomvang: €150.000,-
Opvallend: Het project Combatting Bias is een voorloper in het toevoegen van ethische overwegingen aan de FAIR-data-principes. Het resultaat? De FAIR+-richtlijnen. Deze richtlijnen helpen datasetmakers in de geestes- en sociale wetenschappen om niet alleen technisch verantwoorde datasets te creëren, maar ook datasets die inclusief zijn en diverse perspectieven weerspiegelen.
Valorisatie: De FAIR+-richtlijnen worden ontwikkeld en getest door middel van interviews met onderzoekers, workshops en presentaties. Hoewel het project niet direct gericht is op een niet-wetenschappelijk publiek, zullen de resultaten uiteindelijk bijdragen aan datasets die meer diverse historische perspectieven bevatten. Daarmee wordt een rechtvaardiger weergave van het verleden mogelijk gemaakt, waar ook een breed publiek van zal profiteren.

Hoe maken we historische datasets die het verleden inclusiever en rechtvaardiger weergeven? Deze vraag staat centraal in Combatting Bias. Het project ontwikkelt standaarden die ethisch, duurzaam en transparant zijn voor het creëren en gebruiken van data in de geestes- en sociale wetenschappen. Met de FAIR+-principes—Findable, Accessible, Interoperable, Reusable, én ethisch verantwoord—pakt het project de vaak aanwezige vooroordelen in historische datasets aan. Zo draagt het project bij aan het herdefiniëren van beste werkmethoden voor het maken van datasets binnen het wetenschappelijk veld.

Een stap dichter bij inclusievere data

Combatting Bias richt zich op het aanpakken van ‘bias’ in historische datasets. Vaak weerspiegelen deze data alleen de perspectieven van machthebbers, waardoor ongelijkheid wordt versterkt en gemarginaliseerde stemmen worden genegeerd. Met duidelijke richtlijnen helpt het project onderzoekers kritisch te kijken naar hoe hun data is opgebouwd, zodat deze niet alleen technisch klopt maar ook ethisch verantwoord is. Door de FAIR-principes te combineren met vragen over vooroordelen, stimuleert dit project genuanceerdere en meer inclusieve interpretaties van het verleden.

Transdisciplinaire samenwerking

Door inzichten uit verschillende vakgebieden te combineren, werken we aan eerlijkere en inclusievere standaarden. Combatting Bias werkt hiervoor samen met vier partnerprojecten en tien externe adviseurs. De partnerprojecten richten zich allemaal op data over kolonialisme en slavernij en ontwikkelen digitale infrastructuren:

Onze adviseurs zijn experts op gebieden als digitaal erfgoed, dekolonisatie, FAIR-data en Diversiteit & Inclusie (D&I). Ook strekt ons netwerk zich uit over regio’s voorbij Nederland, zoals Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Zo brengen we verschillende perspectieven samen en zetten we stappen richting inclusiever onderzoek.

Netwerk van het project Combatting Bias in relatie tot de zusterprojecten en adviserende instanties en personen.