Biografie
Henna Goudzand studeerde Nederlands Taal en Letterkunde en Algemene Literatuurwetenschap. Ze schrijft fictie voor kinderen en volwassenen en richt zich daarbij de afgelopen jaren vooral op het slavernijverleden en de nawerking daarvan. Dit geldt ook voor de twee delen die ze met Michiel van Kempen, hoogleraar Caraïbische literatuur, maakte van 2 belangrijke werken uit de Surinaamse literatuur voor de reeks Tekst in context van de Amsterdam University Press.
In 2009 richtte ze als uitgever en hoofdredacteur ‘Oer Digitaal Vrouwenblad’ op met de intentie gedurende enkele jaren een platvorm te creëren waar vrouwen met en zonder geschiedenis van migratie elkaar konden ontmoeten op het vlak van emancipatorische, culturele, maatschappelijke en filosofische vraagstukken.
Binnen het Huygens Instituut houdt zij zich bezig met een historisch-kritische teksteditie van Anton de Koms ‘Wij slaven van Suriname’, de eerste geschreven historische publicatie over het kolonialisme en de slavernij uit de Nederlandse koloniën.
Recente publicaties
Fictie
- 2021 De geur van bruine bonen (roman)
- 2021 Op de rug van Bigi Kayman (jeugdboek)
- 2022 De fleurichste jierdei fan Sinterklaas (jeugdboek in het Fries)
- 2023 Suikerland (jeugdboek)
- 2023 Een vrolijke optocht op Keti Koti (jeugdboek)
Non-fictie
- 2019 De stille plantage Albert Helman; Tekst in context 14 samengesteld door Henna Goudzand Nahar en Michiel van Kempen
- 2022 Het fonds dat nooit meer compleet werd (artikel over Wij slaven van Suriname en uitgeverij Contact tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Parelduiker)
- 2022 Wij slaven van Suriname Anton de Kom; Tekst in context 16 samengesteld door Henna Goudzand Nahar en Michiel van Kempen