04-10-2021

Brieven echtgenotes Willem van Oranje online

Dankzij een samenwerking van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, de Koninklijke Verzamelingen en Oxford University zijn de brieven van de vier echtgenotes van Willem van Oranje gedigitaliseerd en inhoudelijk beschikbaar gemaakt. De lancering van de gedigitaliseerde correspondentie van de vrouwen van Willem van Oranje vond plaats tijdens de opening van de nieuwe presentatie Historische Vrouwen in Museum Prinsenhof in Delft.

Via een groot digitaliseringsproject zetten Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, de Koninklijke Verzamelingen en Oxford University de correspondentie van de echtgenotes van de Hollandse en Friese stadhouders in de schijnwerpers via het platform (Women’s) Early Modern Letters Online (W)EMLO. Eerder werden de brieven van de 17e-eeuwse stadhoudersvrouwen online toegankelijk gemaakt. Hieraan zijn nu de brieven van alle 16e-eeuwse stadhoudersvrouwen toegevoegd: Anna van Egmond (1533-1558), Anna van Saksen (1544-1577), Charlotte de Bourbon (1546/7-1582) en Louise de Coligny (1555-1620). Deze brieven maken onderdeel uit van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag en zijn digitaal te bekijken en – dankzij de ontsluiting door het Huygens ING – inhoudelijk te onderzoeken.

De vrouwen van Willem van Oranje speelden een wezenlijke rol in de geschiedenis

Claudia Hörster, directeur van de Koninklijke Verzamelingen: ‘Wij zijn verheugd dat we weer een nieuwe stap kunnen zetten in het beschikbaar maken van deze belangrijke bronnen voor het publiek. De vrouwen van Willem van Oranje, en ook van de latere stadhouders, speelden een wezenlijke rol in de geschiedenis die meer aandacht verdient. Dankzij de fantastische samenwerking met het Huygens ING en de Universiteit van Oxford kunnen wij het wetenschappelijk onderzoek op dit onderbelichte terrein faciliteren. Door onze samenwerking met Museum Prinsenhof Delft kunnen vele mensen de bijzondere brieven bekijken in de context en op de plaats waar Willem van Oranje een aantal van deze brieven heeft gelezen.

Met de nieuwe presentatie Historische Vrouwen voegt het Museum Prinsenhof Delft een nieuw perspectief toe aan de vaste tentoonstelling ‘Willem van Oranje is hier’. Met portretten, originele brieven en verhalen geeft Museum Prinsenhof Delft ruimte aan de vrouwen die een belangrijke rol speelden in het leven van Willem van Oranje en aan een aantal vrouwen uit het Delft van nu. De presentatie is onderdeel van meerjarige project De Delftse Blik en is te zien tot en met 20 februari 2022.

Met de verhalen van de vrouwen rond Willem van Oranje als startpunt ging het museum de afgelopen maanden op zoek naar nieuwe stemmen en bijzondere verhalen van vrouwen uit het Delft van vandaag. Historische Vrouwen toont een aantal van deze verhalen met video’s en foto’s, samen met de portretten en acht 16e-eeuwse brieven van de vrouwen rond Willem van Oranje uit de Koninklijke Verzamelingen. Zo zijn er brieven van zijn echtgenotes, zijn moeder Juliana van Stolberg en zijn dochter Emilia van Nassau. De brieven gaan over liefde, succes, moederschap en rouw, thema’s die een inspiratie vormden voor de verhalen van de vrouwen uit Delft.

De geschiedenis is niet compleet zonder de blik van vrouwen

Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft: ‘De geschiedenis is niet compleet zonder de blik van vrouwen. Dat spreekt voor zich, maar is nog niet vanzelfsprekend. Wij zijn verheugd dat we met de portretten en originele brieven van de vrouwen rond Willem van Oranje een completer beeld kunnen geven van dit deel uit de geschiedenis. Door de verhalen van de vrouwen van nu, over wat zij willen meegeven aan volgende generaties, voegen we nieuwe perspectieven toe. Door enkele van hun brieven en hun stemmen te delen, start het museum een nieuw gesprek over Willem van Oranje en verrijken we het verhaal over Willem van Oranje dat we in ons museum vertellen.’