Weer leren van het verleden
Hoe 200 jaar oude scheepsjournaals helpen om het klimaat beter te voorspellen
Het klimaat verandert snel en de noodzaak voor nauwkeurige klimaatvoorspellingen groeit. Historische weergegevens zijn hierbij van grote waarde, omdat ze inzicht geven in veranderingen over langere tijd. In het unieke samenwerkingsproject Weer leren van het verleden, uitgevoerd door het Huygens Instituut, de Universiteit Twente, het KNMI en het Nationaal Archief, kunnen historische weerdata uit logboeken van Nederlandse marineschepen worden ingezet voor nieuw klimaatonderzoek. Deze logboeken, met bijna een miljoen paginaās aan waarnemingen uit de periode 1813-1968, bevatten gedetailleerde weerobservaties van over de hele wereld. Door deze data met moderne technieken leesbaar, bruikbaar en toegankelijk te maken, kunnen onderzoekers het verleden beter begrijpen en nauwkeurigere voorspellingen voor de toekomst maken.
Kunstmatige intelligentie en citizen science
Het digitaliseren van deze logboeken is de eerste stap. Geavanceerde technologieƫn zoals automatische handschriftherkenning en kunstmatige intelligentie halen gegevens zoals windrichting en neerslag uit de logboeken. Omdat handschriften, termen en de opzet van de logboeken sterk variƫren, is menselijke hulp echter onmisbaar. Hiervoor zetten we citizen scientists in: via een digitaal platform kunnen vrijwilligers zelf aan de slag met het ontcijferen en invoeren van gegevens uit de logboeken. Het platform biedt citizen scientists de kans om een schip en reis te kiezen, waardoor ze in historische expedities duiken en meer leren over het leven en de missies van de bemanning. Door deze combinatie van geschiedenis en klimaatwetenschap krijgen vrijwilligers een unieke blik op het verleden en dragen ze bij aan een beter begrip van klimaatverandering.
Interactieve activiteiten door heel Nederland
Naast het online platform zal het project de geschiedenis tot leven brengen met workshops en tentoonstellingen door heel Nederland. In samenwerking met het NEMO Science Museum, het Scheepvaartmuseum en andere partners organiseert Weer leren van het verleden evenementen waarbij bezoekers kunnen deelnemen aan workshops en lezingen.
Samen maken we impact
Met Weer leren van het verleden werken historici, klimaatwetenschappers en computerexperts samen om belangrijke gegevens uit het verleden om te zetten naar bruikbare informatie voor toekomstig klimaatonderzoek. Dit citizen science-project nodigt iedereen uit om mee te doen, of je nu geĆÆnteresseerd bent in geschiedenis, betrokken wilt zijn bij klimaatonderzoek, of nieuwsgierig bent naar nieuwe technologieĆ«n. We kunnen leren van het verleden ā en samen impact maken voor onze toekomst.