25-07-2024

Financiering voor onderzoek naar arbeidsmarkt in de achttiende eeuw

Jelle van Lottum heeft financiering ontvangen uit de SGW Open Competitie L van NWO. Daarmee kan hij onderzoek gaan doen naar de kansen van arbeidsmigranten op de Nederlandse arbeidsmarkt in de achttiende eeuw.

Ondanks betere lonen, ondervonden migranten vaak uitdagingen zoals statusverlies, huisvestingsproblemen en armoede. Carrièreverbetering was vaak de enige mogelijkheid om hieraan te ontsnappen. Het doel van het project is om te begrijpen wat er nodig was om dit te bereiken en welke obstakels er waren. Met de resultaten van dit onderzoek hoopt Van Lottum een beter inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee migranten toen en nu worden geconfronteerd en bij te dragen aan een breder begrip van de oorzaken van ongelijkheid in de samenleving.

SGW Open Competitie biedt onderzoekers de kans onderzoek te doen naar een onderwerp van eigen keuze, zónder thematische randvoorwaarden. Dit onderzoeksprogramma is bedoeld voor een brede groep onderzoekers in verschillende fases van hun wetenschappelijke loopbaan. SGW Open Competitie L is voor onderzoekers die 15 jaar of langer geleden promoveerden en staat om het jaar open.

Jelle van Lottum is niet alleen hoofd van onze onderzoeksgroep LivesLab, maar ook bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit bij het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid en het Institute of Culture and History met als leeropdracht de geschiedenis van arbeidsmigratie in vergelijkend perspectief.