eCodicesNL ontsluit middeleeuwse handschriften
Amsterdam, woensdag 17 mei – Vandaag lanceerde het Huygens Instituut in samenwerking met Athenaeumbibliotheek, Tresoar en Museum Huis van het boek, het prototype van eCodicesNL, een virtuele leeszaal voor middeleeuwse handschriften.
Na een voorbereiding van ruim twee jaar lanceerde het Huygens Instituut vandaag een nieuwe digitale publicatie: het prototype van eCodicesNL, een virtuele leeszaal waarin 180 middeleeuwse handschriften uit drie openbare collecties te zien zijn. De bezoeker van de virtuele leeszaal kan de handschriften filteren en sorteren op verschillende facetten, en natuurlijk doorbladeren en in detail bekijken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om handschriften eruit te filteren in een bepaalde taal (Middelnederlands, of Oud-Fries), of te sorteren op penwerkdecoratie of miniaturen.
Het is de bedoeling om eCodicesNL stap voor stap uit te breiden met nieuwe collecties, zodat de gebruiker uiteindelijk in één interface álle handschriftencollecties in Nederland kan raadplegen, doorbladeren en onderzoeken. Hiervoor heeft het Huygens Instituut nu de handen ineen geslagen met de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag: de door eCodicesNL ontwikkelde workflow voor het digitaliseren van kleine collecties in openbare instellingen wordt opgepakt en voortgezet door het hele land. Later zullen ook de grotere collecties aan bod komen. De virtuele leeszaal werd dan ook feestelijk onthuld door Ed van der Vlist, conservator middeleeuwse handschriften van de Koninklijke Bibliotheek.
Dit project is gerealiseerd dankzij financiering van de KNAW (Fonds Instituten). De drie eerste partners in het project waren de Athenaeumbibliotheek in Deventer, Tresoar in Leeuwarden en Museum Huis van het boek in Den Haag. Tijdens de looptijd van het project hebben we handschriften gefotografeerd in Huis van het boek en Tresoar met behulp van een mobiel digitaliseerstation. Van alle drie de collecties is de metadata (beschrijvende gegevens) beschikbaar gemaakt in nieuwe standaarden. De standaarden die hiervoor gebruikt zijn, zijn internationaal, duurzaam en deelbaar: IIIF en XML-TEI. Samen met software engineers van de afdeling Digital Infrastructure (DI) van het Humanities Cluster is een architectuur ontworpen om de digitale foto’s, de metadata en de zoekinterface samen te brengen. Zo kan de bezoeker van de virtuele leeszaal zich verliezen in middeleeuwse teksten, perkamenten katernen, geïllumineerde initialen of pennenproeven en bezittersaantekeningen op schutbladen.